De Amsterdamse effectenbeurs opent woensdag naar verwachting opnieuw lager. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met verliezen beginnen. De dreiging van een Amerikaanse interventie in Syrië in de komende dagen blijft de markt in zijn greep houden.
,,De AEX lijkt verder omlaag te gaan en met een verlies van zo’n 2 punten te openen. De spanningen rond Syrië blijven druk op de ketel houden. In Azië worden opnieuw verliezen geleden. Ook Wall Street ging over een breed front omlaag, waarbij alleen enkele oliebedrijven profiteerden van de stijgende olieprijs. De duurdere olie is echter niet goed voor het economisch herstel”, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.
De Amerikaanse strijdkrachten staan klaar om tegen Syrië op te treden, zodra president Barack Obama daartoe besluit. De woordvoerder van het Witte Huis zei dinsdag dat Obama deze week een besluit neemt. Hij overweegt volgens een anonieme regeringsbron een kleinschalige en korte militaire aanval op het Arabische land. De actie zou bedoeld zijn als straf en afschrikking en niet meer dan 2 dagen duren.
Consumentenvertrouwen
Uit cijfers van onderzoeksbureau GfK bleek dat het consumentenvertrouwen in Duitsland afgelopen maand licht is gedaald. De index waarmee GfK het vertrouwen meet, zakte deze maand van 7 naar 6,9. Het is de eerste afname na vier achtereenvolgende maanden waarin het vertrouwen groeide. Economen voorspelden voor deze maand een kleine vooruitgang tot 7,1.
In Amsterdam kan het aandeel AkzoNobel bewegen op een advieswijziging van HSBC. De bank verlaagde het advies op het verfconcern naar underweight van neutral. Neways opende de boeken over de eerste helft van het jaar en boekte een nettoverlies door een reorganisatielast van 3,7 miljoen euro. Het nettoverlies kwam daardoor uit op 1,9 miljoen euro.
Verre Oosten
De aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen woensdag omlaag in navolging van de koersverliezen in New York en Europa. De vrees voor een escalatie van de crisis in Syrië bleef zorgen voor een negatieve stemming. In Tokio eindigde de Nikkei 1,5 procent in de min.
De toenemende zorgen over een militaire interventie in Syrië hadden dinsdag een duidelijk effect op de financiële markten. Aandelenbeurzen in Europa en de Verenigde Staten gingen hard onderuit, terwijl beleggers onder meer hun toevlucht zochten in Amerikaanse staatsleningen.
Wall Street
Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 1,1 procent lager op 14.776,13 punten. De brede S&P 500 zakte 1,6 procent tot 1630,48 punten. Dat is het grootste verlies sinds 20 juni dit jaar. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 2,2 procent in tot 3578,52 punten.
In Amsterdam zakte de AEX naar de laagste slotstand sinds 16 juli. De hoofdindex op het Damrak leverde 2,3 procent in tot 364,87 punten. De Midkap zakte 2,1 procent tot 536,60 punten. In Frankfurt en Parijs leverden de toonaangevende graadmeters respectievelijk 2,3 en 2,4 procent in. De FTSE-index in Londen hield de schade relatief beperkt met een min van 0,8 procent.
De euro was woensdag voorbeurs 1,3381 dollar waard, tegen 1,3390 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De olieprijzen gingen verder omhoog door de vrees voor oplopende geopolitieke spanning in het Midden-Oosten. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2 procent tot 111,18 dollar per vat. Brentolie werd 1,5 procent duurder, op 116,07 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl